Keittiömestarin blogi: Ruoka­hävikin pienentäminen – kuinka jatko­jalostaa tähteet?

Hävikin välttäminen keittiössä vaatii hieman ennakoimista, mutta se todella kannattaa! Ruoantähteiden hyödyntämisen voi ottaa haasteena ja katsoa, kuinka pitkään uutta kauppareissua pystyykään venyttämään. Jotta jatkojalostus olisi helppoa, kannattaa pitää mieli avoimena ja kokeilla rohkeasti uusia reseptejä sekä varioida vanhoja tuttuja reseptejä.

Ylijääneestä riisistä valmistuu herkullinen paistettu riisi. Hyvän kokoiseen annokseen riittää suhteellisen pienikin määrä riisiä, sillä paistokseen lisätään reilusti kasviksia ja kananmunaa tai muuta proteiininlähdettä. Tämä annos on erinomainen tapa hyödyntää myös muut jääkaapista löytyvät, vaikka jo hieman nahistuneetkin kasvikset. Paista pannulla kasvikset ja riisi rapeaksi. Lisää joukkoon kananmuna ja mausta.

Ylijäänyt perunamuusi hyödynnetään parhaiten leivonnassa. Valmista perunalettuja tai -rieskoja, ja hyödynnä muusi sämpylätaikinassa tai suolaisen piirakan pohjassa. Saat leivonnaisiin ihanan täyteläisen maun ja koostumuksen! Keitetyt perunat taas jatkojalostetaan helposti perinteisessä pyttipannussa, perunasalaatissa tai perunamunakkaassa.

Hedelmät ja marjat uppoavat hienosti smoothieen, tummuneet banaanit taas banaanileipään tai banaanilettuihin.

Pastasalaatteihin voi upottaa pienen määrän esimerkiksi ylijäänyttä kanaa, kasviksia ja erilaisia säilykkeitä. Jauhelihakastikkeen voi hyödyntää taas pizzapohjassa tai lämpimissä voileivissä.

Kulhoruoat ovat myös loistava tapa hyödyntää erilaiset tähteet. Valmista kulhon pohja esimerkiksi kuiva-ainekaapista löytyvistä suurimoista, riisistä tai nuudeleista. Täytteet voivat olla mitä vain: kasviksia, juureksia, lihaa, kalaa, kasvisproteiinia, yrttejä ja pähkinöitä. Hyödynnä maustekaapin kastikkeita, jotta saat kulhoon reilusti makua.

Mitä tapoja sinulla on hävikin välttämiseen? Jaa omat parhaat vinkkisi jättämällä kommentti Noblessan Instagramissa!

Kaikki kirjoitukset