Keittiömestarin blogi: Vietnamilaiset kesärullat

Kesärullat ovat ehdottomasti lempiruokaani Vietnamissa! Riisipaperiin käärityt tuoreet ja maukkaat raaka-aineet tuhdilla maapähkinädipillä sekä tulisella kalakastikedipillä pelittävät erittäin hyvin yhteen. Koska kesärullat syödään kylminä, ruuan valmistaminen on lähinnä pilkkomista ja rullaamista. Rullien teko vaatii hieman näpertelyä, mutta on varmasti vaivan arvoista!

Gỏi cuốn - Vietnamilaiset kesärullat (12 kpl)

12 kpl riisipaperiarkkia
100 g riisinuudelia
  Hienonnettuja yrttejä maun mukaan, esim. korianteria, minttua, thai-basilikaa, kevätsipulia

Rapurullaan täytteeksi

300 g kypsennettyjä jättiravun pyrstöjä
  Riisinuudelia
  Yrttejä
  Mangoa
  Ituja
  Kurkkua

Tofurullaan täytteeksi

300 g marinoitua tofua
  Riisinuudelia
  Yrttejä
  Avokadoa
  Keltaista paprikaa
  Punakaalia

Valmistus

  1. Keitä riisinuudeleita 3 minuuttia, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta huolella.
  2. Leikkaa kasvikset pitkiksi suikaleiksi. Puolita jättiravun pyrstöt pitkittäin. Leikkaa tofu paksuiksi suikaleiksi.
  3. Upota yksi riisipaperiarkki kerrallaan kuumaan (ei kiehuvaan) veteen 10-15 sekunniksi, kunnes arkki on läpikuultava ja pehmennyt.
  4. Nosta arkki suorana reunoista puiselle leikkuulaudalle. Levitä täytteet 3-4 sentin päähän arkin alaosasta. Nosta pohjalle ensimmäiseksi täyte, jonka haluat näkyvän päällimmäisenä.
  5. Käännä riisipaperin alareuna täytteiden päälle. Taita reunat täytteen päälle. Kääri tiukalle rullalle. Älä kasaa päällekkäin, koska riisipaperit tarttuvat toisiinsa.

Tarjoile Nước lèo ja Nước chấm -kastikkeiden kanssa.

Nước chấm -kastike

4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 punainen chili hienonnettuna
2 tl sokeria
1 limen mehu
4 rkl kalakastiketta
0,5 dl vettä

Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Nước lèo -kastike

4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
2,5 dl mietoa lihalientä
2 rkl maapähkinävoita
2 rkl soijakastiketta
1 tl kalakastiketta
1 tl sokeria
  1. Freesaa hienonnetut valkosipulit öljyssä.
  2. Lisää lihaliemi, maapähkinävoi, soijakastike, kalakastike ja sokeri.
  3. Kiehauta koko ajan sekoittaen, pienennä lämpöä ja keitä kasaan, kunnes koostumus on sopivan paksua.

Kaikki kirjoitukset